1. Енциклопедія
  2. Заміське життя
  3. Домашні тварини
  4. Звичайний хом'як

Звичайний хом'як

Рейтинг

Звичайний хом'як (Cricetus) -це один з найбільших гризунів в родині Хом'якові (Cricetidae) і один з найбільш зникаючих ссавців у Західній і Центральній Європі. Звичайного хом'яка також називають «Євразійським хом'яком», «Чорним пузатим хом'яком» або «Європейським хом'яком», це єдиний вид в роду Cricetus. Він родом з багатьох країн у Євразії, від Бельгії до гірської місцевості Алтаю і прибережжя Єнісею в Росії. Там, де популяція хом'яків численна, гризун вважається сільськогосподарським шкідником, його також вбивають через цінне хутро. У деяких західноєвропейських країнах звичайний хом'як знаходиться під загрозою зникнення. 

Європейські хом'яки населяють низинні сільськогосподарські угіддя з м'якими суглинними або лісовими ґрунтами, хоча вони також можуть зустрічатися на луках, в садах або живоплотах.

Опис зовнішнього вигляду звичайного хом'яка 

Хутро хом'яка звичайного світло-коричневе на спині, біле по боках і чорне на животі (звідси і назва «Чорно-пузий хом'як»). Однак існує широкий діапазон варіацій, включаючи як альбіносів, так і меланістів (забарвлення у невластиві кольори). Маленький хвіст в основному безволосий.

Поведінка звичайного хом'яка 

Європейський хом'як - це вид зі швидким темпом життя, але з коротким терміном і високою репродуктивністю, яка компенсує чисельність. Середня тривалість життя звичайних хом'яків у дикій природі складає 4 роки. 

Цей гризун живе в норах, які риє сам. Вид вважає за краще закопуватися в сухий глинистий або лісовий ґрунт. Розмір нори залежить від віку і сезону. Літні та осінні нори мають численні тунелі, побудовані в одній площині, зазвичай приблизно на 50 см нижче поверхні землі. Взимку нори можуть бути глибиною до 2 метрів і мати додатковий простір для великого (90 кг) зимового сховища зернових і сільськогосподарських культур. Оскільки ця тварина не має схильності до переїдання, це означає, що додаткова їжа може залишатися в норах протягом багатьох місяців. Маючи еластичні щічні мішечки, ці хом'яки транспортують свою їжу в камери схову з їх допомогою. Нора стає складнішою в міру дорослішання тварини. У норах дорослого гризуна є окремі зони для їжі, сну і екскрементів. 

Європейські хом'яки зазвичай поодинокі істоти і ведуть вечірній образ життя. Вони живуть у трав'янистих степах, орних землях, оброблюваних полях і ділянках уздовж берегів річок, починаючи від низовин до висоти 700 м над рівнем моря. 

Європейські хом'яки зимують з жовтня по березень. Протягом цього часу вони прокидаються кожні 5-7 днів, щоб підкріпитися з камер зберігання. Ці хом'яки-хороші плавці. Коли хом'яку потрібно плавати, він надуває щоки повітрям для збільшення плавучості. Іноді при великих переміщеннях звичайні хом'яки можуть перетинати великі річки. Ці пересування зазвичай викликані браком їжі. 

Сезон розмноження у хом'яків звичайних триває з квітня по серпень. Не зрозуміло, чи відганяють самки самців після спарювання або пара залишається разом, щоб виростити потомство. Самки зазвичай мають два приплоди по 4-12 дитинчат на рік, хоча тварини в неволі здатні розмножуватися щомісяця. Термін вагітності 18-20 днів, а вага при народженні зазвичай близько 7 грам. Молодих хом'яків віднімають від грудей у 3 тижні і вони досягають дорослого розміру у 8 тижнів.

Харчові звички

У раціон звичайного хом'яка входять насіння злаків, капуста, горох, картопля, а також коріння і зелені частини рослин, личинки комах, маленькі миші і жаби.

Хом'яки звичайні всеїдні, дієта включає овочі, насіння, фрукти та дрібних гризунів. Ці гризуни здатні заготовляти великі запаси їжі на зиму.

Економічне значення для людей

У минулому хом'як звичайний вважався серйозним сільськогосподарським шкідником через його вплив на кукурудзу та інші культури. Сучасні методи ведення сільського господарства зменшили цей вплив.

Збереження статусу

Міжнародний хижак вважається на межі зникнення і захищений Червоним списком Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів в окремих європейських країнах.

Цікаві факти про хом'яків

Хом'яки, як правило, підтримують чистоту в своєму середовищі проживання, вони викидають брудну підстилку щодня, щоб підтримувати чистоту свого простору.

Більшість хом'яків-дуже швидкі бігуни, а форма і розмір їх задніх лап дозволяють їм також бігати назад.

Зуби хом'яка ростуть постійно. Хом'яки можуть розвинути зарослі різці досить швидко, оскільки їх зуби ростуть в стійкому темпі. Зарослі зуби можуть привести до проблем з їжею, закриття рота, і вони можуть навіть зламатися, якщо верхній і нижній різці стикаються. Жування дерева або гілок вкорочує їх. Без грубої їжі, що можна пережовувати, їх зуби ростуть настільки довгими, що можуть пошкодити верхню частину рота і губи.

Самка хом'яка дуже турботлива мати. Якщо вона вирішить, що її діти знаходяться в небезпеці, вона покладе їх в мішечки і перенесе у безпечне місце.

Звичайні хом'яки-поодинокі тварини і повинні жити одні. Якщо ви хочете мати більше одного хом'яка, у кожного з них повинна бути своя клітка. Не розміщуйте чоловічої і жіночої статі хом'яків разом, оскільки гризуни розмножуються швидко і виробляють великий приплід.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Рейтинг
Коментарі
Поки немає коментарів. Будьте першим!
Сорти та гібриди
Актуальне за темою