1. /
  2. Статьи
  3. /
  4. Сад и Огород
  5. /
  6. Полезные статьи садоводу и огороднику
  7. /
  8. Чим корисний кмин і де його застосовують

Чим корисний кмин і де його застосовують

Рейтинг
Содержание статьи
  1. Корисні властивості рослини
  2. Застосування
  3. В їжі
  4. У медицині
  5. У косметології
  6. Інше застосування
  7. Чорний кмин
  8. Використання
  9. Протипоказання

Кмин звичайний (коричневий) — рослина, яку вирощують в окультуреній формі, сьогодні поширена повсюдно в Європі, Азії, Африці і на інших материках. В Україні в дикому вигляді росте в лісостеповій та степовій зонах: на узліссях, в степах, понад дорогами. Неокультурений кмин по запаху більш насичений, ніж культивовані види. Його квітки білого кольору, можуть бути рожевими, мають зонтичну форму на кінцях гілок. Його плоди світло-коричневого кольору, за формою нагадують півмісяць — саме вони і застосовуються людиною як в сільському господарстві, так і в інших галузях. Плоди кмину можна визначити по запаху: для цього їх треба розтерти або розім'яти в руці, і з'явитися насичений, ні з чим незрівнянний, пряний аромат з холодними нотками, як у м'яти, і при розжовування присутня гірчинка.

Латинською він називається — Cárum cárvi. Кмин є хорошим медоносом для бджіл.

У складі цієї прянощі міститься велика кількість жиру: від 12 до 22%, у тому числі ефірних олій від 3 до 7%, також не поступається за білками, яких 10-23%. Цій прянощі притаманний хороший вітамінний склад, до якого входять вітаміни групи В, також є вітамін А, С (аскорбінова кислота міститься в тому числі і в коренях рослини), Е, бета-каротин, РР.

Тмин

Корисні властивості рослини

Крім наявності хорошої вітамінної бази у прянощі, є і мінеральний склад: кальцій, залізо, натрій, магній, мідь, селен, магній, фосфор, калій. В періоди міжсезоння така пряність буде хорошою підтримкою для здоров'я.

В даній рослині містяться флавоноїди: кверцетин чинить на організм людини антиоксидантну, протизапальну дію — поліпшує стан судин, допомагає при регулюванні кров'яного тиску, а також мінімізує утворення тромбів. Кемпферол впливає на придушення злоякісних клітин таких видів раку як рак шийки матки, молочних залоз, шлунка, сечового міхура, а також може брати участь при терапії метастаз як придушення їх.

Скополетин, що міститься в кмині, так само як і кверцетин нормалізує кров'яний тиск.

Ефірна олія, що отримується з даної прянощі, в якій міститися такі кислоти — масляна, лінолева, стеаринова, пальмітинова — використовується при метеоризмі, коліті, розладі травлення, гастриті. Рекомендується годуючим жінкам в період лактації. Розбавлену ефірну олію можна застосовувати внутрішньо для профілактики шкірних і кишкових паразитів.

Рекомендують застосовувати кмин і при гіперсексуальності, тому що він знижує статевий потяг.

Його антибактеріальній дії знайшли застосування індуси, які жують його після їжі, для дезінфекції рота і освіження запаху.

Тмин

Застосування

В їжі

Кмин застосовується як самостійна пряність, може поєднуватися і з іншими. При випічці заварних хлібів його додають для аромату і приємного післясмаку. Наприклад, за рецептом в Литовський заварний хліб кмин додається в заварку. Коли пряність разом з борошном заварюють окропом, стоїть приголомшливий аромат кмину на всю кухню. Додатково перед випічкою Литовський хліб ще зверху посипають кмином. Смак хліба виходить солодкувато-кислуватим з пряним смаком.

Його також застосовують при засолюванні овочів, приготуванні перших і других страв, запіканні м'яса. Додають в сири, наприклад в копчені, паштети. Роблять алкогольні настоянки з додаванням даної прянощі.

У медицині

Він використовується як ліки в форматі настоїв і порошків для лікування багатьох захворювань, таких як метеоризм, у дітей в тому числі; цистит, гормональні порушення, артрит; при запаленні дихальних шляхів (кашель, ангіна); як антисептик.

У косметології

Дубильні речовини, що входять до складу кмину, здійснюють на шкіру людини позитивний вплив. Шкіра стає пружною, еластичною, розгладженою. Олія кмину входить до складу кремів і масок для омолодження і пружності шкіри, тому що вона регулює сальні залози, очищає їх і дає шкіри можливість насичуватися киснем. Також насичує шкіру вітамінами. Кмин входить до складу масок для волосся проти ламкості.

Інше застосування

Ефірна олія застосовується в парфумерному виробництві. З плодів кмину отримують також промислові оливи для технічних потреб. Шрот після віджимання олії використовується в якості підгодівлі тварин.

Чорний кмин

Чорний кмин — він схожий за зовнішнім виглядом з чорним кунжутом. Його інші назви — чорнушка посівна, калінджі. Чорний кмин має гострий і солодкувато-гіркий смак, є легкий післясмак мускатного горіха. Латинська назва — Nigēlla satīva. Кмин звичайний і чорний часто плутають, хоча це абсолютно різні рослини. Кмин звичайний відноситься до родини Окружкові, а чорний — до родини Жовтецеві. Чорний кмин більш гіркий, його використовують в гострий стравах замість перцю, тому що він не подразнює слизову оболонку шлунка, на відміну від гіркого перцю. Калінджі в дикій природі росте в Азії, на Балканському півострові, на Кавказі — в степовій і лісостеповій місцевості, росте як бур'ян. Його також вирощують на городах і полях як спецію.

Nigēlla satīva

Використання

Чорнушка застосовується в кулінарії: в кухнях Азії, Індії її додають до м'ясних, овочевих страв, до напоїв: чай, квас, пиво. У слов'янських кухнях чорний кмин теж використовують, як і звичайний кмин. Додають до перших, других, м'ясних страв, як приправу в сир або ковбасу, для випічки.

У медицині ця пряність теж цінується завдяки своєму складу, в якому великий вміст жиру і ефірних олій, ще присутні аскорбінова кислота, пальмітинова, лінолева, миристинова, капрінова, і жирні кислоти омега 3, 6, 9. Багатий комплекс вітамінів і мінеральний склад.

Калінджі використовується з лікувальною метою при проблемах з серцево-судинною системою, захворюваннях дихальних шляхів, він нормалізує роботу кишечника, використовується при шкірних захворюваннях і для зміцнення волосся, для підтримки імунітету і для профілактики простудних захворювань.

У народній медицині з чорнушки заварюють чай і використовують як сечогінний, проносний, жовчогінний, лактогенний і протиглисний засіб.

Чоловікам рекомендують регулярно вживати чорнушку в їжу з метою профілактики запалення передміхурової залози.

Протипоказання

Обидва види кмину мають і негативні наслідки при застосуванні. Це важливо знати, щоб не нашкодити своєму організму. Небажано застосування:

● у період вагітності, може викликати скорочення матки і викидень;

● дітям до 3-річного віку;

● людям, які перенесли операцію з трансплантації органів;

● при гастритах і виразках;

● людям, які приймають препарати при цукровому діабеті.

Кмин — це незвичайна пряність, зі своїм особливим запахом, його люблять не всі, але справжні цінителі знають, як кмин застосовувати і для чого.

Заметили ошибку? Выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Подпишитесь на наш канал в Telegram
Автор

Комментарии

Пока нет комментариев. Будьте первым!
Последние обновления

Авторизация

Регистрация